Bijzondere boekverfilmingen
Bijzondere boekverfilmingen
Een unieke collectie recente en bekroonde top ...
Knack Historia : Van Empire tot Brexit
Knack Historia : Van Empire tot Brexit
500 jaar Britse Rijk
NL - FR
home  >  Boeken  >  Lifestyle & Cultuur  >  AVE EVA
AVE EVA

AVE EVA

KARL MEERSMAN

Vrouwen door de ogen van Félicien Rops en Karl Meersman

Karl Meersman duidt Félicien Rops aan als zijn ultieme inspiratiebron. De wereld tekenen zoals hij die om zich heen ziet, is ook wat Karl Meersman - honderdvijftig jaar na Rops - nastreeft. Hij neemt de wereld van vandaag waar en toont beelden die doen glimlachen, nadenken en soms huiveren. De wereld tekenen zoals hij die om zich heen zag, dat was wat Félicien Rops nastreefde.

Wat beiden gemeen hebben, is hun fascinatie voor de vrouw. Het is die vrouw -trots, gekwetst, geamuseerd - die deze twee kunstenaars/tekenaars samenbrengt. In confrontatie en dialoog : "Je moet niet de borsten van de Venus van Milo schilderen, maar de boezem van Tata." Als illustrator van verdorven en fatale vrouwen, hoeren en hoerenmadammen toonde Rops zich voor alles een meester van het bijzondere detail. Geboren in Namen trok hij via Brussel naar Parijs en dompelde er zich onder in het leven op straat en in cafés. Wat kon, mocht of geoorloofd was, legde hij resoluut naast zich neer.

Anders dan Rops doopt Karl zijn potlood minder in cynisme, veeleer in satire en spot. De vrouwenportretten van Karl komen eerder voort uit fascinatie voor de vrouw dan uit onwennigheid en afgrijzen.

Het boek AVE EVA confronteert hun werk, schrijver Jeroen Brouwer zorgt voor commentaar.ISBN 9789086794331
Product code 7768-0
Andere
Nederlands
178 Pagina's

29,95 €